Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ενδιαφέροντα στοιχεία από την εκδήλωση "Εθελοντισμός και Κοινωνική Οικονομία"

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου μας με θέμα «Εθελοντισμός και Κοινωνική Οικονομία», που έγινε 8/12/14 στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού του OHE».

Ευχαριστούμε όσους, με τις παρεμβάσεις τους, μας έδωσαν την σχετική εμπειρία τους στον τομέα τους και συγκεκριμένα, με την σειρά που μίλησαν,

1.      τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο του ΚΟΙΠΑΠ κ. Νίκο Γκαραβέλα,
      2.      την κα. Άννα Ασπραδάκη (εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για τον εθελοντισμό),
      3.      τον κ. Γιάννη Μαντζαβίνο από την ομάδα «Γέφυρα Αγάπης» για την αιμοδοσία,
      4.      τους υπευθύνους για την πολιτική προστασία κ. Βαγγέλη Παπανικολάου (Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών) και κ. Τάκη Κουρή (μηχανικό),
      5.      τον εκπρόσωπο της ΜΚΟ - Ε.Π.Ε.Κ.Σ.Α. που λειτουργεί το «Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Δήμους Μεταμόρφωσης, Φιλ.- Χαλκ., Ηρακλείου & Λυκόβρυσης-Πεύκης» ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.122.000 Ε, που ενημέρωσε για τις δυνατότητες εξυπηρέτησης από τις δομές που αναπτύχθηκαν (Σίτιση, Ημερήσια Υποδοχή, Ανταλλαγή χρόνου, Παντοπωλείο, Φαρμακείο στους άλλους Δήμος και Λαχανόκηπος στον Δήμο μας)
      6.       τον εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΗΦΑΙΣΤΙΑΔΕΣ που λειτουργεί το «Τοπικό Σχέδιο δράσης για την προώθηση της Απασχόλησης στους Δήμους Λυκόβρυσης-Πεύκης & Ηρακλείου» ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 390.000 Ε, που ενημέρωσε για την πρόοδο του έργου λέγοντας ότι το 50% των καθυστερούμενων πληρωμών στους ωφελουμένους θα γίνει πριν τις γιορτές, δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιοποιήσει την τοπική έρευνα αγοράς εργασίας που χρηματοδότησε το πρόγραμμα, και ανέφερε ότι η προτεινόμενη εταιρική μορφή για τους ωφελούμενους που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά είναι οι σχετικά πρόσφατα θεσμοθετημένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).

 Εκ μέρους του Συλλόγου μας ο πρόεδρος κ. Βασίλης Μήκας, αφού είχε κάνει εισήγηση για την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού του OHE», αναφέρθηκε στις εμπειρίες του Συλλόγου μας σχετικά με το πρόγραμμα «Καλοκαιρινή Παρέα 2012 - δημιουργικής απασχόλησης για εφήβους» που λειτουργήσαμε δωρεάν για τα παιδιά, και το πρόγραμμα «Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα» ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 15.595 Ε που διαχειριστήκαμε επιτυχώς, με 164.000 Ε περίπου προϋπολογισμό για το σύνολο των φορέων που τους ανατέθηκε στον Δήμο μας, και πλέον ο Δήμος το συνεχίζει απ’ ευθείας με τον ΟΑΕΔ. Τέλος έκανε σύντομη παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των ΚΟΙΝΣΕΠ.

 Συμπέρασμα της συνάντησης είναι ότι ο ποικιλόμορφος Εθελοντισμός είναι δείγμα κοινωνικής υγείας, αφού ενισχύει την προσωπικότητα του εθελοντή, ενδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό, αυξάνει την δημοκρατική συμμετοχή και δίνει την δυνατότητα να καλυφθούν κενά από τις αδυναμίες των δημοσίων φορέων και των μηχανισμών της αγοράς. Επίσης ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι συνυφασμένη με τον Εθελοντισμό και μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον αναπτυχθεί μέσα στα πλαίσια του.  

Ευχαριστούμε επίσης για την παρουσία τους τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Πανταζή, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο,  Μανώλη Πάγκαλο & Δημήτρη Κωνστάντο,
τους εκπροσώπους φορέων κα. Μάχη Γιούλη (Ένωση Γονέων), κα. Δέσποινα Παπαδοπούλου (Εμπορικός Σύλλογος), κα. Δώρα Παππά (Ηπειρώτες Β.Π.), κα. Καίτη Μαρκουλάκη-Πρωτόπαππα (Πευκιώτικες Ρίζες), κα. Μαρία Γερολυμάτου (Λυκόβρυση-Πεύκη 2020), και τους εκπροσώπους αθλητικών σωματείων κα. Μαρίνα Σταυρουλάκη (ΑΟ Πεύκης), Λευτέρη Γιαννουλόπουλο & Θωμά Παπαζαχαρίου (Αριστοτέλης), Γιώργο Μαμάκο (Αστέρας) & Γιώργο Χαραλάμπους (Ναυταθλητικός).

Το ΔΣ 

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού του OHE


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΠΕΥΚΗ»

με την ευκαιρία της



 

διοργανώνει παρουσίαση με θέμα

«Εθελοντισμός και Κοινωνική Οικονομία»

 

την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2015 από 6μμ-8μμ

στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

(Αφροδίτης 4 & Μουστακλή –  Άνω Πεύκη, τηλ. 2106128825)

Ομιλητές:

Α) κα. Άννα Ασπραδάκη (εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης

για θέματα εθελοντισμού).

Θέμα: Εθελοντικές δραστηριότητες του Δήμου

Β) εκπρόσωπος Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΗΦΑΙΣΤΙΑΔΕΣ.

Θέμα: «Τοπικό Σχέδιο δράσης για την προώθηση της Απασχόλησης (ΤοπΣΑ) στους Δήμους Λυκόβρυσης- Πεύκης & Ηρακλείου Αττικής»

Γ) εκπρόσωπος Επιστημονικής Εταιρείας για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (Ε.Π.Ε.Κ.Σ.Α).

            Θέμα: «Δίκτυο Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Δήμους Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος, Ηρακλείου Αττικής & Λυκόβρυσης- Πεύκης»

Δ) εκπρόσωπος Συλ. «Η ΠΕΥΚΗ».

            Θέμα: Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης μέσω Μη Κρατικών Φορέων & μέσω του ΟΑΕΔ.

 

Συζήτηση:

Εθελοντισμός και Κοινωνική Οικονομία. Στατιστικά Δεδομένα (ΟΗΕ, ΕΕ, Ελλάδα), Θεσμικό πλαίσιο, Χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, χορηγίες κλπ).