Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Συμβουλές διατροφής στα σχολεία με τη βοήθεια διατροφολόγου από τον Σύλλογο «Η Άνω Πεύκη» -19/4/2011 - Αμάλθεια Καραλή - ΑΜΑΡΥΣΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ Τις σωστές βάσεις στη διατροφή των παιδιών από τη μικρή ηλικία, επεδίωξαν να θέσουν με τη βοήθεια διατροφολόγου τα μέλη του Συλλόγου «Η Άνω Πεύκη» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Η αρχή έγινε στο 3ο Δημοτικό Πεύκη. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ  βρέθηκε σε δύο σχολικές τάξεις και παρακολούθησε τις συμβουλές που έδωσε στα παιδιά ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ζερβός.
«Δυστυχώς, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα της εποχής μας», δήλωσε στο περιθώριο του μαθήματος ο κ. Ζερβός για να συμπληρώσει ότι «είναι σημαντικό να ενημερώνονται από πολύ νωρίς τα παιδιά για τη σωστή διατροφή».
Σε ερώτηση για το αν είναι πολύ μικρά για να θυμούνται τις συμβουλές του, ο διατροφολόγος απάντησε: «Κάθε άλλο! Τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρια τις πληροφορίες.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια τις επιλογές στην διατροφή τους και έτσι ακόμη, και αν γνωρίζουν τι είναι θρεπτικό και τι όχι, αναγκάζονται να συμβαδίσουν με τις συνήθειες της οικογένειάς τους».
Επίσης, ο κ. Ζερβός εκτίμησε ότι αιτία της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί η έλλειψη κίνησης, που συνεπάγεται με καθιστική ζωή, ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές κ.λπ. Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η απουσία μαγειρεμένου φαγητού στο σπίτι, λόγω έλλειψης χρόνου των σημερινών γονέων. Τέλος, δήλωσε ότι «το συστατικό που λείπει περισσότερο από τα σημερινά σπίτια είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Ο λόγος είναι απλός: δεν καταψύχονται. Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής έχουν “επιβάλλει” την αγορά κατεψυγμένων προϊόντων, που μπορούν να μαγειρευτούν ανά πάσα στιγμή».
Από την πλευρά της, η γραμματέας του Συλλόγου «Η Άνω Πεύκη», η οποία συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μάχη Γιούλη τόνισε: «Θεωρούμε ότι όσο μικρότερα σε ηλικία είναι τα παιδιά, τόσο καλύτερα απορροφούν την πληροφορία που τους δίνεται».
Αναφερόμενος στο σκεπτικό της εν λόγω δραστηριότητας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Άνω Πεύκη» Βασίλης Μήκας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ζερβό καθώς και τη διατροφολόγο Νατάσσα Κανέλλου για τη βοήθεια που τους παρείχε, δήλωσε στην «Α»: «Πιστεύουμε πως η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από αξιόπιστες πηγές και όχι από αμφίβολες, όπως τηλεόραση και συμμαθητές».
Παράλληλα, δήλωσε ότι στα σχέδιά τους είναι να πραγματοποιηθεί ενημέρωση στους γονείς καθώς και παρόμοιες εκδηλώσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης.
Στο σημείο εκείνο, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι «σε αυτές τις ηλικίες, οι συμβουλές που δίνω διαφοροποιούνται και αφορούν στις διατροφικές διαταραχές, που οδηγούν τους εφήβους και κυρίως τα κορίτσια σε βουλιμία και ανορεξία».
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους δύο Συλλόγους για τη διοργάνωση που ανέλαβαν απηύθυνε από την πλευρά της η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Δέσποινα Καραβά, η οποία διευκρίνσε ότι «οι συμβουλές δόθηκαν στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης διαδιασκαλίας, που περιλαμβάνει και συζήτηση για τις διατροφικές συνήθειες.
Θεωρούμε, ότι το κομμάτι της διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά και εκτιμούμε, πως οι συμβουλές αυτές πρόκειται να αποτελέσουν παρακαταθήκη για όλη τους τη ζωή».